kuchnia włoska Kraków

By

Październik 11, 2017kulinariaNo comments

Najlepszą wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki perfekcyjnie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w najwyższym stopniu dobre? Najczęściej jest tak, że najodpowiedniej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o należytej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest mnóstwo różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, więc zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, by spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Leave a Reply